Terdapat ralat dalam alat ini

Jumaat, 20 September 2013

Pet kesayangan dah diternak...

ARNAB SEPASANG DAH DITEMUI......

       Alhamdulillah....arnab tu telah dihadiahkan oleh kakak aku...dia suruh aku bela....sukanya.....  apa lagi berbahagia laa..aku dengan pet kesayangan...... sekarang dah genap 3 bulan aku jaga......comelnya putih2.... hari2 aku tengok belai mika berdua...sukanya.....

      Awal bulan 9 hari tu aku dah terima 2 ekor anak dia tapi tak berkesempatan menimangnya...meninggal dunia SEBAB  aku tak dapat menyambutnya dah awal pagi...aku tidur jea la...sampai jea pagi p tengok kat sangkarnya terbungkang 2 ekor anak dia yang dah meninggal...mungkin kesejukan....

      Sedih...sedih,,...sangatttt........kesian...kesian....sampai 3 hari aku meratap...huhuhuh...........  mak aku cakap..... eh...gila ka apa......huuhuhuhuh...hahahahaha...hihihiheehehe...

insyaalllah ada rezki lagi aku dapat menimang lagi ujung bulan depan pulak....harap2 termakbul la nak dapat anak2 baru... amin...


Disebalik Kejadian Ada Hikmah

Ada hikmah di sebalik kejadian....... memang benar...

Berikutan pelbagai kejadian yang melibatkan kehidupan kami sekeluarga dari awal hingga sekarang...macam2 dah berlaku tapi last2 smua ada pro dan kontranya... selepas kejadian yang menimpa aku... selepas apa yang berlaku.... selepas segala nasihat tidak dipedulikan.... dulu abang aku ni dh dileterkan oleh ayah aku dan abang2 yg lain supaya tak makan sgt ubat farmasi tu.... di sebabkan akan kedegilan dan keras kepalanya sekarang dia sedang menghadapi masalah buah pinggang.....disebabkan sikap dia yang tak kuat semangat sangat dan amat dalam ketakutan sehingga fikir yg bukan2...sampai tak boleh tidur malam ..hanya dalam semalam sja....puas ayah aku marah dia "jangan fikir sangat".......tp dia tetap macam tu jugak....memang lumrah orang yang takut akan sakit ni nak  "cepat sembuh"..tapi apa boleh buat aku pun sebelum nie sgt2 terasa hati dgn dia...akan mulut dia....almaklum la..."aku kan abang".. aku mengambil kesempatan ini x mau sgt berkata apa pada dia...bukan apa...apa yang kita cakap ..nasihat untuk dia bukan dia nk dengar sangat...penat jea bagi panduan nasihat last2 macam tu jua pael dia....sakit dia tu sikit jea sebelum nie...tapi dgn dh pandai2 jadi doktor anggaran sendiri x jumpa doktor dulu tapi terus sapu ubat cam tu jea.....nasib laa.....sampai bertahun2 dah dapat sakit lain pulak jadinya.....

       Tapi bila difikir2 dikenang2.......sebelum nie dia suka sgt bekerja sampai tak ada masa dengan anak isteri.. hinggakan isteri sakit pun dia nak jadi doktor sendiri....dah tu bila dah bawa isteri jumpa doktor boleh pulak dia tinggal bagi org lain tolong take care isteri dia....aku sendiri laaa jadi mangsa..... bukan nak ungkit sangat tapi mana sikap dan tanggungjawab pada isteri dan rahsia rumah tangga dia..aku bukan nak mengajar sangat tapi nak tolong bagitau dia sikit...... dah tu sempat lagi time tu dia singgah beli barang..."aduhh....tu la kan bila tak sakit kita buat tak endah jea pada orang yang sakit"....aku pun pelik laaa.....kenapa sampai jadi macam tu... kemudian anak dia pulak.....dah la anak sorang tapi tak ambik peduli sangat ibarat... hantar anak pi balik sekolah jea..lain2 tak pernah pulak dikisahkannya.....bila orang kata ada saja ayat dia yang menyakitkan...aku pn pernah tolong guide pendidikan anak dia tapi senang pulak lepas tangan dia bukan dia nak tolong didik anak dia...lepas tangan macam tu jea...sampai mak ayah aku muak dan bermuka merajuk jea bila mintak tolong dia untuk kesuatu tempat...apa yang penting pada dia masa tu ..berbisnesss.....
   
        Orang lain nampak ...tegur tapi dia macam tak perasan jea dgn apa yang berlaku....
tapi sekarang dengan apa yang berlaku pada dia dah..ada perubahan sedikit namun sikap teruk dia tetap tidak dapat diubah disebabkan perangai buruk yang dibawanya sehingga kini....namun aku berjanji Tak  mahu berkesah sangat akan penyakit dia tu....dan takkan terima duit dia untuk mengambil lesen keta..... aku bertekad nak guna duit sendiri dan takkan mengalah dengan kepiluan hidup dia.........dengan apa yang dia cakap pedih pada aku dulu sehingga aku boleh beli motor sendiri ++ bantuan ayah sikit ...hihihihi....biar dia terpegun sikit akan kebolehan aku untuk tidak meminta bantuan dia sangat..........harap Allah beri kekuatan padaku dan rezki yang berkat....amin...

Khamis, 4 April 2013

HARI SEDIH...BANGGA...BERJAGA2..

Cerita ini berkenaan orang sebelah rumah dgn orang sebelah belakang rumah 1 lg....kedua2 jiran aku tu mak sedara aku la jugak...sorang mak sedara kandung yang sorang lg mak sedara sepupu jea..... malangnya kedua2 belah pihak degil...ego..... cerita nie dh lama terjadi..tiba2 tercoret kembali.....besa la kalo org kg nie topik dia xde benda lain...SEBIDANG TANAH BENDANG JEA PUN...

mike bedua nie beli sebidang tanah bendang...pastu bahgi 2..... ok la dh beli...sekarang tanah tu nk buek tanam padi....sebelum nie puak belakang umah tu ada buang air ikut laluan bendang sebelah menyebelah jea... tetiba muncul "idea jahat" laknatullah nk buek tali air kt bendang mak sedara aku tu pulak.....sampai nk mencekek2 mak sedara aku tu... nk buek jga...wlpn tuan tanah x setuju... SELEPAS dijanjikan nk ganti blk ruang untuk tali air tu.....mak sedara aku pn stju la.....last2 sampai hari nie x bg pn....lps mike buat tali air tu.. haram x guna pn tali air tu.......kan dh nmpak amalan syaitan laknatullah tu.... pastu mak sedara aku pn kasi roboh la tali air mike baru2 nie...apa lg deme tu jd gelisah berok la.....rami kata batu api tuk mak mike blkg umh tu la.....puak belakang umah aku tu suka dengan ilmu2 hitam nie sampaikan menantu pempuan mike sendiqi kata pak mertua mike kena nasi kangkang dengan mak mertua diorang...apa x nya dh pihak belakang rumah tu dh jd queen control... ank cucu bini buek apa pn x tegoo apa pn....tang dia solat tu aku boleh puji tp tang tgggjwb dia.....hanya Allah yg tahu......aku pn x blh buek kesimpulan... yg best nya drever mak mike tu adik kepada husband dia....naik moto pegi ke hulu - hilir sedangkan mike berdua bkn mahram pn...dh rmai org tegur tp jenis org x berilmu nie.....ibarat imam syafie kata " aku lebih rela berdebat dgn org berilmu drpd org yg jahil". ....lbh kurg camtu la kan ......astaqfirullahalazim.....Ya Allah kau ringankan la bala yg telah engkau timpakan dlm kg aku nie.......sesungguhnya kami hambamu sering teranianya dgn kezaliman penjahat giler harte nie.......amin... anak2 pn dapat bala yg sama dgn pak mertua agaknya.......termasuk sanggup bermadukan dgn adik ipor..ni semua bala kekampung nie...dh tu ank cucu plk suka buat drama jahat dgn org kg.....sampaikan cucu buat jahat pn disebelahnya...bila di tegur jea...dan2 la nk naik angin semacam jea.......cam cite bawang merah bawang putih tu memegang watak....omma berta dgn skrip ..."tatap mata saya".

sambung balik cerita tadi....hari nie dlm sejarah la....aku yang lemah lombut ni tengking org.......bukan berniat sgt tp dh lamo sabooo...dari aku kecik lg puak blkg umah ni dok suke membuli aku dn mak....mak aku pula betoi sikit.....follow jea apa org kata....maklum la ada angin meqeyan sikit dulu @ ketakutan.........pastu campor guna2 yg diantar untuk kami sefamily....yg aku tau mike suka dgn ilmu hitam nie sbb ada jiran abang aku volunter nk tolong rawat sebab dia tahu dan boleh bace ada org buek dkt kmi 1 family dan 1 line umah berdekatan... yg aku heran tu bila la dia nk insap....umor dkt 70an dh tp otak dok kasi kt perempuan sihir siam jadian ..... trajis btoi la mkluk seperti ini.....aku pn bknnya baik solehah sgt..tp masih boleh kawal baik buruk...

akibat tidak berpuas hati dgn perobohan tali air tu, ank dia yg nama din tu my la umah mak sedara aku dgn jeritan nk gadoh...bkn nk bincang dgn mak sedara aku tu..." hoi...ang keluar mai sat...." mak sedara tgh solat pastu cucu dia nma mie keluar tanya kenapa...terus din tu ckp "aku nk report polis ...bla..bla...." mie pulak jwb "p la report igt aku takut bknnya aku mencuri apa pn...." ....hahahah........ gila x tu dh my rmh bkn nk bincang elok2 nk caqi gaduh jea....... tu la idop mak pak ajaq utk gaduh dgn org jea....x sdar ka ank beduyun kt blkg... takot nnt my besar lgsg x hormat kita....... pa plk rasa dia yea.... masyallah.. nauzubillahhiminzaliq...

Dok esok pg.....dlm jam 11 cam tu bawa la dua beradik tu, mat dan din....bawa ocf balai kt kwsn kg aku... aku da pnh jmpa dia dlu masa nk apply kja polis.......siap sembang nyembang lg... mike jmpa mak sedara aku kt luaq umh...aku pn p la..nk dgq cite mike dok bincang dlm msa yg sama aku rasa x adil la dpa jantan 2 nk ckp dgn mak sedara aku tu...sorg dia jea..... sembang la aku skali...... mat dan din tu siap bawa tali ukur lg.......hahahahaha............x sistem la mike nie, ada ka ptt guna polis tp nk suruh polis sattle bahagi tanah.... gile ke ape mike bedua tu........polis tu mna ambik kos ukur tnah nk ukur2 ngan depa...... hahaha....... tu la cara orng kg......lepak kedai kopi anak bini lotak tepi.....last2 buat kja x bhemah lgsg.....hahahahaha...... yg deme tahu nk gaduh.......last2 sampai la keputusan last OCF tu ckp "kes nie x boleh nk bncg da " melainkan buat ukur lain..."......  sai dua2 bekira nk untung jea.. aku pn mengiyakan la...btoi tu...supaya hal ni x bpanjgan ke ank cucu..... begang la 2 bradik tu......blk ngadu kt batu api...@mak mike......

dlm stgah jam cam tu ayah aku blk, cucu mak sdra aku pn blk keja...... batu api tu dtg umah nk serang aku..... aku dpan pintu pun menyapa dgn bhati2 dh tau dia dtg dgn angin hantu... " assalamualaikum!!!! haram dia x jwb apa pastu nk serang aku dgn ayat........"betina ni pandai msk campoq suruh ukur smua tanah"...... aku apa lg kalo org datang umah dok salak cam anjing xkn nk dgq jea....... balas ler balik...."sapa yg ckp mcm tu?..... "dia kta OCF tu yg ckp...aku pn bls la......makngah jgn dok bohong saya ada sama td dgn dpa tu keputusan OCF... suruh ukur....... dh jln penyelesaian x antara kdua blh pihak.... jgn ikut suka nk krg ajaq...ingat mak ngah jea ada angin... cik x........ membalas la aku , ayah aku, mie....geram jgk sdap2 dia jea my umah kita dok jd batu api menyangkutkan aku skali dlm citer masalah dpa.......yg plg aku nk gelak tu hantaq wakil 4 biji telur pn x blh handle......dok srh mak mike jgak cari pasal ngan aku..... bkn nk bgga diri sgt skrg nie......tp bila difikirkan blk.. bnda kcik pn mike x blh handle....apatah lg masalah ank2...... ptt la ank mike terbiar sepah2 buat msalah dgn org kg....... sampai la suatu keadaan perbincangan batu api tu belah lari mcm lipas kudung siap kata...."ina ang jgn lalu kot jln aku dh....."hahahaha........ aku pn bls la........" makngah saya mintak maaf stakat nie jea kta gaduh..........laju jea dia pergi... tp sblm tu cara dia mcm nk ajak aku bertinju jea...apa lg aku pn maju jea la ke hadapan....hahahaha...ayah aku pn sempat jga nk capai kayu nk libas kalo org tua tu sentuh aku.......last2 dia pegi mcm lipas kudung sambil ugut aku...." hg jaga la ang tu ank dara...jaga ang.............jgn lalu kot jln aku"......... hahaha..............aku pn tersenyum la........ terpikir la alasan dia ckp tu mcm bdk2 umor 5 thn gaduh ngan kwn2.....hahahaha........ ptt la ank dia pn bengap2..apa xnya sklh x abis smua...plg tggi pn tgktan 4 jea....pkt bhenti abis...cari psal dgn cikgu la...lari nk kwen la... nsib  anak2 ler...... dpt mak ayah x pandai didik baik buruk kt ank2......tahu nk harta jea...halal haram lotak tepi pejam mata........

Berlalu kes tadi......aku pn sedih jga mak ayah aku jgak kna tggung......kesian mak..kesian ayah....x psl2 melibatkan family aaku...sdgkan tnh tu mak sdqe dgn puak blkg umah jea.... apa blh buat mak ngan ayh aku dh sabaq lama dgn pgai puak blkg umh dari tok-ank-cucu---cicit...... suka cari masalah dgn kmi...yg plg sedih dia sggup guna sihir...baling batu atas bumbung umah nk halau kami la konon2... ayah aku pnah ckp skli dgn dpa kalo nk sgt tanah nie...byq umah 300rbu.... tpk rmh 70rbu kmi kluaq...... senyappp...lak..... oh tuhan..kau insafkanlah hambamu yg kerdil dan terpesong dari ajaranmu ini..... ampunkanlah kami.....amin...

NOW....apa plk yg dia nk shirkan aku lg kali nie.....hanya pada Allah tempat aku mgadu.....ya Allah dgn kekuasaan dan kehendakMu aku hidup dan berlindung dari bala bencana manusia jahat dan syaitan,iblis laknatullah.....amin......

kepada sesiapa yg baca cerita nie.......nie luahan hati jiwa raga yg menyambut tetamu yg x diundang dgn salakan anjing jadian kt umah aku...ambil la teladan yg mna ptt....yg x elok tgalkan kt cni.....

"SEMOGA ALLAH  KURNIAKAN TELADAN DAN ILMU YG MENAFAAT KEPADA HAMBANYA YG MENERIMA UJIAN...aminn..".

Selasa, 19 Februari 2013

DI MANAKAH KEJUJURAN SESEORANG ITU

                Dah lama tinggalkan alam maya... setelah hampir 2 bulan menghadapi kekecewaan dalam hidup ini. kini aku kembali bersuara hati menerbitkan kisah2 yang pernah dan sedang aku hadapi. bukan apa saja suka2 lepaskan tekanan kt sini. 
                     
       Setelah aku tamat pengajian di sebuah bandar di utara malaysia, mcm biasa laa.. kemas2 barang nk berhijrah semula ke kampung.. aku terperasan yang aku sudah kemas semua tempat tinggal aku untuk di bawa pulang ke kg halaman. Bila sampai jea di rumah, aku tersedar satu benda yang dapat menghubungkan aku dengan alam maya ini sudah tiada. sedari aku mmg aku dh sumbat semuanya dalam beg aku. Setahu aku juga sudah licin aku kemas barang2 aku dalam almari, atas katil semua. Entah mcmna penyangak sebilik pulak sempat rembat aku punya benda tu.... hampir sebulan lebih aku tercari2 mana tahu kot2 tercicir kt mana2. 
                 
                   Dalam pada tu, aku juga sempat berdoa dan membaca yasin hampir tiap malam untk mendapat petunjuk supaya barang aku berjumpa balik,... Alhamdulillah dengan izin Allah tak semena2nya setelah sebulan lebih melaksanakan ibadah dengan berhajat pada Allah. Akhirnya orang yang mengambil barang aku tu menghantar msj memberitahu yang dia telah menjumpai barang aku tu di atas katil... memang tak logik alasan dia tu...tapi aku bersyukur, dengan izin Allah orang itu masih lagi mahu memulangkan barang aku. memang sakit hati tp dlm masa yang sama ada berita gembira yang aku dapat. Walaupun x seberapa tp ia amat bermakna dlm hidup aku..Sesungguhnya Allah tidak akan menghampakan hajat hambanya yang sabar dan tidak berputus asa.

'KEPADA insan yang telah dimaksudkan harap bertaubatlah, insaf dengan kekuasaan Allah...ikutilah akhlak yang mulia, jadilah hamba Allah di dunia yang sentiasa bersyukur dan menghargai dengan pemberian Allah swt. Sesungguhnya kehidupan kita di dunia ini tidak berkekalan.'

Ya Allah ya tuhanku sesungguhnya aku hambamu yg sangat lemah bantulah aku untuk menasihati hamba2mu ke jalan yg benar.Peliharalah kami dari fitnah dan kekejaman duniawi.

Amin..

Jumaat, 23 November 2012

Mimpi Ikan

Semalam sedap jea tidur, tapi dengkuran aku sendiri pun dengar....hihihi... semenjak ada problem dengan tosil nie, tidur mcm tak selesa jea... tu la doktor suruh operate x mau.. last2 tanggung la keletihan sorang2, makan pedas pun x boleh nanti sakit balik. adoiyai..... bermula la kisah hidup aku yang x disangka2. bukan aku x mahu dengar cakap doktor tu tapi apakan daya dengan aktiviti seharian yang agak sibuk. maklum la student girl...hahaha.... aku rasa orang yang bekerja lagi sibuk daripada aku..hihihi.. ' Alasan semua tuuu.......'  bukan apa masa kejadian jumpa doktor hari tu adalah minggu last test n x boleh nk repeat2 dh jumpa lect, time tu semua sibuk.. jadi aku pun x merancang la nk bermalam kek hospital lg..maklum la takut pun ada. Asal my jawab test pun menanggung kesakitan teramat sgt, sampai x boleh nk berkata2, just tulis jea dalam paper kalo nk sembang...dah mcm orang b... pulak (sorry bukan niat nk mengata cuma dijadikan contoh jea) tanya kek keng kawan pasal pembedahan tosil.. ada sorang tu bagitau x lama pun dalam masa sehari jea.. sebab adik dia pernah jadi sekali dulu..memang seksa jugak la kan... dh bagitau kt doktor xmau operate lagi dia kasi obat antibiotik kuat punya dengan harga pun boleh tahan..... tp azab botui nk makan, susah benor mcm telan bara api x pun duri landak jea... mujor la ada kakak n abg ipor den kek sini boleh bantu dan jaga den. kesian depa kena jaga makan pakai den  n dapat adik yang sengal macam den nie...hahaha... xtahu mcmna nk balas jasa mereka tapi ingat den sayang mike berdua (TQ VERY MUCH I LAP U) hanya Allah saja dapt balas jasa2 mereka pada den..... eh nape tajuk lain citer lain nie.... ok masuk tajuk Mimpi Ikan.....



Macam nie cerita dia setelah sekian lama x pernh bermimpi, asal jaga sedar2 jea dh pagi..hahaha... semalam tengah seronok tidur awal siap berdengkor lagi den tormimpi tangkap ikan mas kecik warna hitam,macam2 jenis bentuk corak bagai..cantik botui.. pastu bila masuk jea dalam bekas ikan tu ada yang tukar warna oren versi ikan mas tu haa....pastu dalam cermin aquarium ada ikan besar mcm ikan kelisa tu dok pusing2 berenang..hihi... seronok jugak tengok ikan tu semua....cantik betoi.... tapi apakah maksud disebalik kejadian mimpi tersebut sehingga bangun di pagi hari pun jelas diingatan. terasa pasnie cam nak bela ikan jea.. harap2 dapat petunjuk yang membawa arti yang baik untuk diri den nie..amin...... maklum la tengah bergelut dengan final exam nie.... semoga dipelihara oleh Nya..dengan segala kebaikan untuk hamba Mu ini...amin

Buat mak dan ayah doakanlah kesejahteraan kebahgiaan ketenangan dan kejayaan anakmu ini di dunia dan di akhirat kelak..dan ya Allah kau ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku dan berilah petunjuk rahmat dan nikmat kepada kami sekeluarga. aminn ya robbal aalami...

Hari Yang Indah


Rasulullah SAW bersabda :
“Jika engkau menginginkan sesuatu perkara, maka pelan-pelanlah (tenanglah), hingga Allah SWT akan menunjukkan padamu jalan keluarnya.”
(HR. Bukhari)

Isnin, 22 Oktober 2012

AJAIBKAH MATA AKU..

Minggu nie mmg aku rasa pelik sikit... ajaibkah mata aku... dulu masa umur aku dlm 5 -12 thn mmg ada nmpk gak lembaga tu... adakah perasaan aku jea sebenarnya... entah kenapa mgu nie dia dtg lg..hahaha. semalam dlm jam 12.30 am mcm tu. aku terperasan lg.. tp kenapa aku sendiri x rasa seram atau gentar...? mungkin khayalan aku sebab terlalu letih memandangkan kerja byk..

subhanallah

Mungkin takdir kuasa Allah nk memberitahu aku sesuatu dlm rumah tu....pelik jgk. masalahnya aku sendiri x rasa apa2 pn. Nak bagitahu orang takut nanti orang tak percaya.. mungkin ada sebab kot.. PELIKK..PELIKK...


Aminn...